7 Ağustos 2024 Çarşamba

Yelgin Arkoç Mesci - Kal Bizimle Daphne

"Bazı yaşam öyküleri vardır inanılmazdır. Bu kadar da olur mu deriz. Her şeyin bittiğini düşünür, bundan sonrası yok sanırız. Ama yaşam dediğimiz olgu durağan değil, her daim devinim içindedir. Karşımıza yeni yeni insanlar çıkarır ve ummadığımız anlarda umuda gebe yeni başlangıçlar yaptırır."

Kal Bizimle Daphne//Yelgin Arkoç Mesci
@altinkitaplar 

Merhaba,

Bugün "Bizimle Kal Daphne" kitabının giriş kısmından bir alıntıyla geldim. Henüz yeni bitirdiğim, henüz sayfalarının arasından çıkamadığım. 

Bazı yaşam öyküleri inanılmazdır, Defne'nin hikayesi de öyle.

Defne, İstanbullu bir doktorun on yaşında biricik kızı. Hep hasta olduğu söylenen bir annesi, birde ağabeyi var. Yazları Yalova'da geçiren ailenin burada bir çiftlikleri var. 1999 Marmara Depremine, aslında o gün çiftlik evinde olan olan aile akşam Defne'nin ısrarıyla yakın arkadaşı Nergis'i de alarak Yalova'ya geçiyor ve orada yakalanıyorlar. Bu depremden sadece Defne ve Nergis sağ çıkıyor bulundukları yerden. Ve Defne bir gece içinde kimsesiz kalıyor. İstanbul'daki amcası ona sahip çıksa da yengesi ve kuzenleri onu bir türlü benimseyemiyorlar. Nergis'i görmek istese de amcası buna bir türlü müsade etmiyor.

Defne, İngiltere'ye yatılı okula gönderiliyor. Orada Susan ve annesi Eve ona kol kanat geriyor, ikinci ailesi oluyor. Defne oluyor Daphne. Bundan sonra ise Türkiye'ye dönmek istemiyor. Dönecek kimsesi yok diye düşünüyor. 

Diğer tarafta Ömer. Nergis'i ağabeyi. Ailesi Osmanlı zamanında Batum'dan göçmüş, Yalova'ya yerleşmiş. Atasagun çiftliğinde çalışıyorlar. Çocuklukları beraber geçiyor. Deprem gününe kadar. Yıllarca amcasından Defne'nin adresini istiyor. Sizinle görüşmek istemiyor diyerek geri çevriliyor.

Farklı yollardan geçen bu insanlar için hayat kendi içinde bir plana sahip. Su akar yolunu bulur, derler ya. Aynı öyle. 

Aslında bu iki ya da daha fazla insanın öyküsü değil sadece. İçinde pek çok unsur barındıran, bilgilendiren bir kitap aynı zamanda.

Yazar Yelgin Arkoç Mesci'nin akıcı bir kalemi var. 20 yıla yayılan bir hikayeyi sıkmadan bizlere sunmuş. Hatta yüzyıllar öncesine de uzanmış yer yer. 

Görüşmek üzere ✨✨✨

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder