4 Ağustos 2024 Pazar

Nadia Hashimi - Penceresiz Ev


Ne yararı olur gerçeklerin, anlatan bir kadınsa

Ne yararı olur, zaten söyledikleri hiçe sayılacaksa

✨✨✨✨✨

"Zaman kadının bedeninde farklı akar. Mazi bizi kovalarken gelecek bizimle dalga geçer. Biz böyle yaşarız: Olmuş olan ve olacak olan arasında sıkışıp kalarak."

Penceresiz Ev//Nadia Hashimi
@arkadya_kitap 

Merhaba,

Bugün bir Nadia Hashimi kitabı ile geldim. Okuyanlar yazarın Afganistan kadınlarının yaşamı üzerine yazdığını bilir. Bu yazardan okuduğum üçüncü kitap ve üçü de birbirinden farklı bir yönüyle Afgan kadınlarının hayatından kesitler sunmuş.

Penceresiz Ev'in konusuna gelirsek; Zeba'nın babası o daha küçükken evden dağlarda savaşmaya diye ayrılmıştır. Zeba evlenme yaşı geldiğinde ise dedesinin seçtiği Kamal ile evlendirilmiş ve iyi bir eş, iyi bir anne olabilmek için çalışmıştır.

Yıllar geçmiş, Kamal kötü huylarını iyice ortaya sermişken bir gün çocuklarının okuldan dönmesini bekleyen Zeba, bir ses üzerine bahçeye çıkar. Ondan sonrası ise onu Kamal'ın cesedi başında şoka girmiş bir vaziyette bulan komşular ve polistir. Zeba tüm çabalara rağmen neler olduğunu anlatmaz ve Chil Mahtap Hapishanesine gönderilir. Cezası muhtemelen idamdır.

Kardeşi yardım kuruluşları vasıtasıyla ona Afgan göcmeni Amerika'da yaşayan bir avukat bulsa da kimse Zeba'yı konuşturamaz. Annesi ve avukatı Zeba'yı idamdan kurtarmaya çalışırken aslında yazar, onlarla beraber hapsi bir kurtuluş olarak gören Afgan kadınlarına da bir ayna tutmuş. Dışarıdaki Afgan halkının acımasızlığından hapishanenin güvenli saydıkları duvarlarına sığınan kadınlar ve onların hikayeleri.

Sona kadar Zeba konuş neden anlatmıyorsun diyerek tırnaklarımı yesem de, sonunda öğrendiklerim Zeba sen ne yüce gönüllü bir kadınsın diyerek kitabı kapatmama sebep oldu. 

Farkındalık yaratan bir kitap okumak isterseniz benden size bir #tavsiyekitap 

Görüşmek üzere ✨

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder